Monday, September 22, 2008

Berbuka vs bersahur...

Sempena bulan Ramadhan ni, aku nak berkongsi something. Ni based pada pengalaman dan pemerhatian aku laa, sbg orang bujang yg menetap di pinggir ibu kota. Biasanya aku dgn budak-budak rumah akan membeli juadah di bazar Ramadhan je. Senang. Beli dan makan.
Tambahan pulak rumah kitorang xde dapur..so, mmg x masak laa..Tapi kadang-kadang tu ade jugak berbuka kat luar, especially dgn budak-budak office atau member-member masa kat univ dulu.

Ape yg aku perasan, kalau time berbuka kat luar, biase laa kan, mesti kita sampai kat kedai tu dlm pukul 6:30-6:45 cmtu. Nak order ape sume dulu kan. So, sementara menanti makanan sampai, bukan main rancak lagi bersembang. Macam-macam cerita keluar dan dibualkan. Borak-borak, gelak-gelak. Orang-orang meja sekeliling pun sama. Pendek kata, mmg 'happening' laa kedai makan tu. Menu yg di 'order' pulak, macam-macam jenis. Dari nasik kosong dgn tomyam, telur dadar, nasik goreng laa dan hape-hape lagi laa. Tu belum campur sedikit kuih yg di beli kat bazar. Singgah jap tadi. Air pulak, tu dia...macam-macam kaler..sirap bandung, milo ais, laici, cendol..dah lah, malas nak cite.

Lepas azan Maghrib, berbuke laa..sambil makan pun ade lg topik yg nak di bicarakan. Tu dia, meriah sungguh..

Ok, kita tengok pulak pemandangan pada waktu sahur. Dalam masyarakat kita ni, aku dapati ada 4 golongan sahur :

i ) Golongan pertama ni yg bangun di penghujung malam. Biasenya, buat qiamulail dulu. Pastu baru sahur. Makan kurma dgn air susu. Tapi ade gak makan nasik..standard laa. Lepas sahur, siap-siap dan pegi surau utk solat Subuh. Bagus2...memang betul2 ikut sunnah nabi. Sejuk perut ibu mengandung. Memang itu pun tujuan di sunatkan bersahur lewat-lewat.
Supaya kita boleh terus bersiap utk solat subuh. Tau-tau je laa nikmat tido time-time subuh ni.. masyuk yg amat.

ii ) Golongan yg kedua ni pulak lebih kurang same dgn yg first td. Bangun kat hujung-hujung mlm gak. Makan nasik atau kurma atau ape-ape jelah, bergantung pd besar mana nafsu time tu. Paling koman pun teguk air kosong je. Jadi laa, asalkan bangun sahur..betul x? Kira ok laa, ambik yg sunat tu. Tapi beza golongan ni dgn golongan di atas, lepas sahur...tidur balik. Bangun-bangun dah pukul 8.

iii) Golongan ni jenis yg makan dulu byk2 sebelum tido..Masa bersahur sekitar pukul 12 ke 2 pagi..pastu x bangun-bangun dah lah.

iv) Golongan ni pulak..memang x bgn sahur langsung. Err..ni boleh dikira golongan yg bersahur gak ke?




Aku dgn 'hehousemate' biasanya mmg akan bangun utk bersahur. Dan mmg kitorang akan terpaksa keluar utk bersahur. Kecuali kalau dah mls sgt, bedal je lah ape yg ada kat dapur.Kurma ke, roti ke, kuih berbuka smlm ke..belasah je.

Suasana di kedai makan pd waktu sahur. Walaupun dtg 4-5 orang, tapi suasananya amat hening sekali.

Aku : Bagi nasik goreng kampung satu, kak...telur mate. Air teh o' suam eh.
Housemate 1 : Aaa same laa kak
Housemate 2 : Saya pun samelah

Begitulah seterusnya dgn housemate berikutnya..(bergantung pd ahli rombongan pd mlm itu).

Dan sementara menunggu nasik sampai, tiada bunyi perbualan dan gelak tawa yg memeriahkan suasana. Tgk orang meja-meja sebelah pun same je. Semua mata tertumpu pd rancangan kat TV..sambil sekali-sekala terdengar bunyi menghirup air teh o' suam. X kesah laa TV cerita ape pun..

Makanan sampai...sessi makan-makan dimulakan dgn senyap dan penuh tatatertib. Sambil mata dah separuh tertutup..Xtau laa ape yg orang kedai ni bubuh dalam nasik tu. Masih lagi tiada perbualan. Hening.

15 minit berlalu..masing-masing dah siap makan..habiskan baki minuman..

"Jom balik?"

"Jom"

Begitulah 'meriah' nye bersahur di luar...

2 comments:

Palie said...

iii) Golongan ni jenis yg makan dulu byk2 sebelum tido..Masa bersahur sekitar pukul 12 ke 2 pagi..pastu x bangun-bangun dah lah.

macam aku dpt agak je sape yg dimaksudkan dlm petikan di atas... ngeh3..

unicorn said...

terase ke palie? aku memang saje taruk cili dalam entry ni..sape mkn cili rase laa pedas die..haha