Wednesday, February 11, 2009

Lakaran Dari Seberang Jalan

Bagaimana dengan lakaran terbaru di atas? Hebat, bukan? Ok, ok. Cukup. Tidak perlu puji lebih-lebih. Sebab lakaran ini bukan hasil tangan aku. Salah seorang rakan dan pembaca blog ini telah mengirim-kan lakaran beliau. Pertama kali lihat, memang aku cukup kagum. Lihat-lah ketelitian lakaran beliau.

Agak sukar sebenar-nya untuk hasil seperti ini. Jika tidak percaya, cuba-lah tarik tetikus kalian dan lakar-kan. Lihat bagaimana hasil-nya. Terima kasih kepada sang pelukis. Akhir-nya ada juga lakaran seorang wanita pada blog aku. Jika ada yang perasan, aku belum pernah menghasil-kan lakaran seorang wanita. Mungkin akan aku ikhtiar-kan di masa mendatang.

Gambar di atas adalah lakaran Monalisa. Ada iras-iras, kan? Kalau pelukis ini sedikit rajin dengan mewarna-kan ia, lagi nampak sebijik. Sekurang-kurang nya tidak lah seperti Monalisa aku dahulu yang bewarna ungu. (Bergigi kuning)

Aku kenal pelukis ini. Orang-nya bijak. Kuat berfikir. Sang kancil pun kalah dengan beliau. Beruntung kalau siapa-siapa yang dapat menjadi pasangan hidup-nya. (Ayat promosi. Kepada si pelukis, sila sedia-kan wang lebih untuk belanja saya makan tengahari)

Jika kita rasa kita hebat, ramai lagi di luar sana yang lebih hebat dari kita.
Jika kita rasa hidup kita susah, ramai lagi yang lebih teruk dari kita.
Jika kita rasa masalah yang kita tanggung sekarang berat, banyak lagi masalah lain yang lebih berat dari itu.

Kesimpulan-nya, bersyukur-lah. Usah-lah mengharap-kan kesempurnaan. Kerana tiada apa yang sempurna. Dan kita tidak selalu-nya betul.

7 comments:

agHoo said...

perghhh lembutnya tangan die..aku tau mmg ssh sbb aku pon slalu gatal2 lukis pkai paint kalo bosan2...

tp mmber aku pon dl ada jgk sorang cani,tgn jenis lembut,halus gile lakaran...

tgn mu keras kot yoe..wakakka

Afida Anuar said...

Aku suke ayat mung yg bawah tu..

Jika kita rasa kita hebat, ramai lagi di luar sana yang lebih hebat dari kita.
Jika kita rasa hidup kita susah, ramai lagi yang lebih teruk dari kita.
Jika kita rasa masalah yang kita tanggung sekarang berat, banyak lagi masalah lain yang lebih berat dari itu.


Apa pun, gambar monalisa tu mmg halus dan cantik klu dilukis ngn mouse...tapiii..sure ke dia x gune mouse..erkkk...

miezi said...

kata-kata ko buatkan aku bermuhasabah 2 minit. ye betul, hidup tak boleh selalu jalan mendongak.

saizulhafiz said...

kalo aku lukis mesti jadi mesti jd frame je.tgn aku keras bleh buat garisan je..hahaha

sitizero said...

br nk komen cm kak fida tuh,tp kak fida da wat dulu..

so ,komen aku...
ko bace la balik ape kak fida tulis tuh..hihi

unicorn said...

aghoo : ade petua x nak melembutkan tgn?

fida : die kate mmg die gune mouse

miezi : aku pun bukan lah baik sgt. pesanan tu utk aku gak.

saizul : ok laa tu. blh buat part time. jd tukang lukis garisan kat padang bola.haha

sitizero : so, aku pun kena reply blk same cam aku reply kat fida ke? eheh...rugi ko xmkn beriani td.sedap!

Palie said...

itu la yoe.. mg rasa mg hebat kan? see, ade yg lebih hebat dr mg.. hahahahah..

jgn marah.. sekadar meninggalkan spekulasi di sini.. :P